photoobake.blogg.se

Hej! Emelie heter jag och jobbar som bageri och konditorichef. Jag har ett stort intresse för bakning, matlagning och fotografering och kombinerar gärna mina intressen genom att fota det jag har bakat! Jag delar gärna med mig av mina recept så att så många som möjligt kan prova att baka mina skapelser för att kunna upptäcka hur goda de är så följ gärna med här och på Instagram! Ta hand om er där ute, kram Emelie

Falsk munk med kardemumma fylld med vaniljkräm, jordgubbssylt, grädde och färska jordgubbar

Desserter grädde, jordgubbar, munk, vaniljkräm Permalink0
Hej på er! 
 
Tillhör ni också de som tycker att munkar och dounuts är hur gott som helst men svåra att baka eftersom man måste fritera?
Då har jag lösningen! 
En "falsk munk" är alltså en munk men som du bakar i ugnen istället. 
Smakar hur gott som helst! 
 
Jag valde dessutom att göra min till en liten tårta så 16cm i diamter sen fyllde jag den med hemkokt vaniljkräm, jordgubbssylt och grädde samt färska nyplockade jordgubbar, ni förstråååår inte hur gott det blev! =D
 
 
 

Här har ni den, Falsk munk med kardemumma fylld med vaniljkräm, jordgubbssylt, grädde och färska jordgubbar:
 
Jordgubbssylt:
 
200g jordgubbar
200g syltsocker
 
Koka på medelhög värme. 
Efter 20 min, gör "marmeladtestet" genom att lägga en klick sylt på en tallrik och dra med en sked genom klicken, då bildas en "stig" emellan, om den håller sig så är sylten färdig, åker den ihop och klicken blir en klick igen så måste den kokas något till. 
Mixa den eller låt den bara vara som den är, det väljer du själv. 
Häll över i en annan skål och låt svalna helt. 
Detta kan ta några timmar innan den har stelat till helt. 
 
 
Vaniljkräm:
 
50g socker
15g majsstärkelse
1 liten nypa salt
15g smör, rumsvarmt
45g äggula
2,5dl mjölk
1 vaniljstång alt 1 tsk vaniljpasta
 
Skrapa ur vaniljstången och blanda samtliga ingridienser i en kastrull.
Vispa runt ordentligt så att allt blandar sig väl. 
Värm väldigt försiktigt och långsamt tills att krämen tjocknat. 
 
Häll direkt över i en sil och sedan ner i en annan skål, kyl den helst i ett vattenbad för att få ner temperaturen så snabbt som möjligt. 
Plasta bunken och ställ in i kylen tills att krämen är helt sval. 
 
 
Falsk munk med kardemumma:
 
125g rumsvarm mjölk
45g strösocker
10g vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
25g jäst
60g smör, rumstempererat
1 ägg
1 tsk mald kardemumma 
300g vetemjöl (jag använde special)
Sockerlag
0,5dl socker
0,5dl socker
 
Blanda alla ingridienserna i en degblandare och kör degen tills att den är elastisk, för mig tog det cirka 12 min. 
Lägg degen på ett mjölat bakbord och täck degen med plastfolie i 15 min. 
Kavla sedan ut degen till 1,5cm tjock och tryck eller skrär ut en cirkel som är 16cm i diameter och lägg munken/munkarna på plåt sat täck med en bakduk. 
Sätt ugnen på 30 grader och ställ in plåten i ugnen för att jäsningen skall gå fortare, d¨tar den cirka 30 min. Jäser du i rumstemp så tar det ca 60 min. 
När munken är färdigjäst, ta ut den och ändra ugnen till 175 grader. 
Baka av munken i cirka 15-17 min. 
Under tiden så gör du sockerlagen.
När kakan är färdig (fint gyllenbrun), ta ut den och pensla med rikligt av sockerlagen. 
Strö på strösocker och låt munken svalna helt. 
 
 
Montering: 
 
Vispa grädde och ta fram vaniljkräm och sylt. 
Gör ett hål i munken så att det blir en ring istället. 
Skär isär den och spritsa på vaniljkräm i en ytterring längs ytterkanten och en längs den lilla ringen i mitten. 
Emellan de 2 lägger du en sträng jordgubbssylt.
Spritsa på grädde och lägg på färska jordgubbar. 
Avsluta med att lägga på locket och dekorera fritt! 
 
Lycka till, Kram Emelie 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Till top