Chokladbiskvi, en klassiker som aldrig går ur tiden

Mandelbotten
Cirka 15-20 stycken
250 gram mandelmassa, färdigköpt eller gör egen recept finns under fliken "fyllningar"
80 gram strösocker
20 gram florsocker
65 gram äggvita
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda strösocker, mandelmassa och florsocker, tillsätt sedan äggvita lite i taget tills massan är helt slät.
Spritsa ut mandelbiskvierna på en plåt, de skall vara cirka 1-2 centimeter i diameter.
Baka dem i 5-7 minuter eller tills de fått fin färg.
Om du väljer den godaste vägen men den lite enklare så kommer ett recept på mandelmassa här!
Mandelmassa:
150g rostade mandelar med skalet kvar
150g strösocker
Rosta mandlarna på 175 grader tills att de har fått fin färg.
När mandlarna fortfarande är varma, häll på vatten och låt dem stå i blöt i minst 10 timmar.
Häll av vattnet och mixa mandlarna tillsammans med sockret i en matberedare, är det svårt att få massan att gå ihop till en krämig mandelmassa så tillsätt några droppar vatten till lagom konsistens.
Vira in mandelmassan i plastfilm cch låt stå 4 timmar i kylskåpet.
Marängsmörkräm
55 gram äggula
85 gram strösocker
40 gram vatten
1/2 vaniljstång
170 gram smör, rumstempererat
Koka vatten, socker och vaniljstång till 117 grader, rör ej i sockerlagen medan den kokar.
Vispa under tiden äggulan vitt och porös.
När sockerlagen når sin temperatur, håll försiktigt i en tunn stråle över äggulorna medan du fortfarande vispar.
När all sockerlag är i, fortsätt vispa till blandningen är helt sval igen.
Det är jätteviktigt att äggvispet är het svalt så att smöret inte smälter.
Klicka ned det rumsvarma smöret i små klickar under tiden du vispar.
Nu är smörkrämen färdig och du kan smaksätta den med i stort sätt vad du vill.
Chokad, rivet apelsin eller citronskal, arrak, pepparkakskryddor och så vidare.
För att göra biskvierna helt färdiga, frys bottnarna 10 minuter innan du tar bort dom från bakplåtspappret så lossnar de lättare.
Använd en skred för att stryka på smörkrämen på mandelbiskvibotten.
Ställ in biskvierna i kylen i 10 minuter och smält chokladen under tiden.

Chokladdopp:
Detta går att göra på två olika sätt.
Antingen så går man den enklare vägen och doppar biskvierna i en så kallad non-temp choklad, det är det samma som en dekorchoklad som du hittar i mataffären. Den behöver alltså inte tempereras men den är inte alls lika god som en god begisk choklad som dock måste tempereras.
Oavsett vilken väg du väljer så doppar du dina biskvier i valfri choklad, låt osm stelna till och sen.. njut!
Lycka till, Kram Emelie