photoobake.blogg.se

Hej! Emelie heter jag och jobbar som bageri och konditorichef. Jag har ett stort intresse för bakning, matlagning och fotografering och kombinerar gärna mina intressen genom att fota det jag har bakat! Jag delar gärna med mig av mina recept så att så många som möjligt kan prova att baka mina skapelser för att kunna upptäcka hur goda de är så följ gärna med här och på Instagram! Ta hand om er där ute, kram Emelie

En barnslig smak i vuxen kostym - Choconana

Tårtor Permalink0
Hej på er i värmen! 
Man blir aldrig för gammal för smakkombinationen banan och chklad, den funkar i alla lägen till alla stora som små! 
 
Här i en vuxen kostym. 
Denna skönhet består av en supersaftig banankaksbotten med choklad och kaffe. 
Den är toppad med en härlig salt karamellpannacotta samt kanderade rostade mandlar och en tigermousse (vit chokladmousse mixad med en mörk chokladmousse) omsluten av en mörk chokladmirrorglaze. 
 
Här har ni den, Chockonana:
 
 
 
Botten: 
 
50g smör, rumsvarmt
90g strösocker
100g vetemjöl
1 banan
35g ägg
50g grovhackad choklad
20g starkt kallt kaffe 
2g bikarbonat
3g bakpulver
 
Vispa smör och strösocker fluffigt. 
Tillsätt ägg och rör till en jämn smet. 
Ta fram en form med löstagbar kant som är 18cm i diameter, spänn fast ett papper i botten och täck kanten med ett bakplåtspapper. Detta gör du genom att klippa en lång remsa som är lika bred som formen är hög, fukta pappret med lite flytande matfett och sätt fast den i formen. 
Mosa bananerna och tillsätt dem och resterande ingredienser till smörvispet. 
Häll över smeten i formen. 
Baka av botten i 175 grader i cirka 10-12 min. 
Känn med sticka så att den är färdig. 
 
Karamellpannacotta:
 
100g grädde
90g strösocker
40g grääde
1 gelatinblad 
en liten nypa salt 
 
Häll sockret i en tjockbottnad kastrull, låt det smälta sakta på låg värme men rör INTE. Då kommer sockret att kristalliseras och karamellan blir klumpig. 
Medan sockret smälter, värm på 40g grädde. 
När sockret har smält, låt kastrullen stå kvar tills att det smälta sockret blivt en gyllenbrun karamell. 
Ta kastrullen åt sidan och häll mycket försiktigt ner den varma grädden i karamellen men det kommer att ryka och pysa så åter igen var försikig. 
Rör runt så att allt blandar sig och låt puttra på medelvärme i 2 min. 
Lägg gelatinbladet i blöt i minst 5 min i iskallt vatten. 
Häll på resterande grädden i karamellan och koka upp. 
Tillsät geletinbladet och rör om så att det smälter helt. 
Tillsätt en liten nya salt. 
Häll över pannacottan över din botten och ställ in formen i kylen i minst 3 timmar innan du fortsätter. 
 
Kanderade mandlar: 
 
100g rostade hela mandlar
70g strösocker
25g vatten
5g vaniljsocker 
en liten nypa salt 
Koka upp vatten och socker i en stekpanna, tillsätt mandeln och rör om hela tiden tills att sockret har kristalliserats och när det börjar knäppa i mandlarna så är de färdiga. 
Häll ut dom på ett bakplåtspapper och pudra lite florsocker över dem samt separera dem från varandra. Låt svaln helt. 
 
Vit chokladmousse:
150g vit choklad av god kvalitét ex Callebaut
200g grädde
1 äggula, rumsvarm
 
Vispa grädden till mjuka toppar dvs ganska lös. 
Smält chokladen, tillsätt 1 matsked av den vispade grädden ner i chokladen och tillsätt även äggulan. 
Vänd sedan ner blandningen i den resterande grädden. 
 
Mörk chokladmousse:
 
100g mörk choklad av god kvalitét ex Callebaut 
250g grädde
1 äggula, rumsvarm 
 
Gör precis likadant med denna som med den vita. 
 
 
 
Ta fram din botten plus pannacottan, börja spritsa vit mousse, sen ett lager med mörk, sen vit och lite hackade kanderade mandlar, sen mörk mousse igen.
När moussen är slut, avsluta det hela med att jämna till utan med en sned palett så bra det bara går.
Ställ in hela härligheten i frysen i minst 4 timmar. 
 
Mirror glaze:
7st gelatinblad 
100g vatten
150g strösocker
100g sötad kondenserad mjölk
25g kakao
175g mörk choklad av god kvalitét ex Callebaut 
 
Blötlägg gelatinet i rikligt med iskallt vatten. 
Koka upp vatten, socker, kondenserad mjölk och kakao. 
Rör ner gelatinbladen i vätskan. 
Grovhacka chokladen och häll vätskan över chokladen. 
Låt stå 3 min, blanda och använd sedan en stavmixer för att få bort alla eventuella klumpar. 
Sila mirrorglazen för att få bort de luftbubblor som kan ha bildats när du använde stavmixern. 
 
Montering: 
Ta fram din tårta, lossa kanten försiktigt och dra bort kantpappret. 
Ställ tårtan uppepå något lite högre ex en skål. 
Se till att mirrorglazen inte är för varm och häll den sedan över tårtan. 
Dra av tårtan försikigt upptill med en palett, ett långt försiktigt men bestämt drag för att inte mirrirglazen skall bli för tjock uppepå tårtan. 
Låt den stå och droppa av i 10 min och förflytta den sedan över till en tårtbricka. 
 
Nu till det roligaste, dekoreringen! 
Gå loss eller var sparsam, du väljer helt själv! 
Jag använde mig av lite dulce, kaffe-och chokladtryffel, torkad banan och mandel samt chokladdekorationer men det är valfritt! 
 
  • Lycka till, Kram Emelie 
 

Om mig

Emelie
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar att baka och fota. Jag jobbar som bageri och konditorchef på Nyfiket i Mjölby. Bakar jag inte på jobbet så bakar jag hemma istället! Jag älskar att titta på när andra bakar på youtube, instagram mm. Nu vill jag dela med mig av min kunskap, mina erfarenheter och min bakning, hoppas ni vill vara med för nu åker vi! =D Ta hand om er, kram Emelie

Till bloggens startsida

Kategori

Arkiv