Pinocchio 2.0

Vad är en midsommar utan en Pinocchiotårta?
Den är ju supergod och funkar till alla, stora som små och det är smidigt att göra för den blir så stor och räcker till mååånga!
Men.. sen är ju jag lite sån där som tycker om att exprementera lite och modernisera lite.
Använda samma goda smaker (för varför ändra på ett vinnande koncept) men justbara göra det med en liten liten twist.
Här har ni den! Pinocchio 2.0.
Det är då alltså en mjuk saftig sockerkaksbotten, mandelpannacotta, jordgubbsmousse som är toppad med en italiensk maräng. Det hela omsluts av en klassisk rulltårta som dekorkant.
Den är verkligen supergod, ganska så söt men smakerna gifter sig väldigt fint ihop.
Den här tårtan kan du göra långt i förväg innan gästerna kommer i och med att den stoppas i frysen så att moussen sätter sig. Du kan till och med dekorera den i princip färdigt och förvara den i frysen, både marängen och dekorkanten klarar sig fint och när du väntar gäster så tar du fram tårtan 3 timmar innan servering, bränner på marängen och dekorerar med färska bär! Simple as that!
Här har ni receptet!
Botten:
2 äggulor
50 smör
70g strösocker
40g mjölk
3g vaniljsocker
60g vetemjöl
4g bakpulver
Samtliga ingredienser skall vara rumsvarma. Ofast är det hemligheten bakom ett bra resultat där smör och ägg vispas eller skall blandas, är de olika temperatur så skär sig smeten lätt.
Sätt ugnen på 150 grader, vispa ihop smör och strösocker till en krämig konsistens.
Tillsätt en äggula i taget och rör om emellan varje, blanda de torra ingridienserna i en annan skål coh sikta sedan ner dem i smörsockerblandningen.
Spritsa ut eller om du inte har någon sprits så bred ut smeten i en tårtring eller en springform som är 20cm i diameter.
Viktigt att tänka på är att använder du dig av en moussering så måste du täcka ringens botten med bakplåtspapper som du snurrar om botten, vänder du dig av en springform så klämmer du fast ett papper i botten.
Baka av i ugnen i cirka 20 min, känn med en sticka, stickan skall vara torr.
När botten är färsig, ta ut den och låt kakan svalna.
Mandelpannacotta
325g vispgrädde
1,5 gelatinblad
75g vit choklad (en lite finasre sort typ Lindt)
75g riven mandelmassa
Blötlägg gelatinet i kallt vatten, hacka sedan den vita chokladen.
Värm på grädden och precis innan den kokar tar du bort den ifrån värmen och tillsätter chokladen och rör om tills att den är helt smält. Blanda även i gelatinet och till sist mandelmassan.
Ta nu fram din botten, den skall vara cirka 1,5cm tjock. Är den tjockare så skär bort lite och ta till kaffet eller använd det som dekoration senare!
Häll på pannacottan i formen över botten, i och med att botten sitter fast i kanterna lite lätt så rinner inte pannacottan ut. Ställ in hela formen med botten och pannacotta i kylen i cirka 1 timme.
Jordgubbsmousse:
4 gelatinblad
300g jordgubbar
skal och saft från 1 citron
90g florsocker
250g grädde
200g turkisk yoghurt
Lägg gelatinbladet i blöt i 5 min.
Mixa jordgubbarna släta, tillsätt sedan citronskal, saften från citronen samt florsockret.
Vispa grädden lätt, det skall precis ha börjat att bildas spår efter vispen när du vispar, då är den färdig!
Ta bort 1dl av jordgubbspurén och värm i en kastrull, tillsätt geletinbladet och blanda pruén med den andra jordgubbspurén.
Vänd ihop grädde och youhurt och tillsist jordgubbspuren, vänd ner inte vispa!
Ta sedan ut din påbörjade kaka med pannacotta ur frysen.
Ta fram en större form som är 22cm.
Klipp remsor av bakplåtspapper som är lika breda som formen är hög och klä kanterna på den lite sotörre formen, ett tips kan vara att ta lite , lite olja som lim så fester pappret bättre på kanterna!
Skär försikigt loss kakan från kanten och flytta över den till den större formen.
Spritsa på jorgubbsmoussen så högt upp som du vill att tårtan ska vara hög.
Ställ tillbaka tårtan i frysen i minst 4 timmar.
Om du fick mousse över så kan du spritsa upp den i glas och lägga på lite av botten (om du fick någon över) annars blir det lite spill från dekorkanten.
Dekorkant:
3 ägg
120g mjöl
135g strösocker
50g mjölk
5g bakpulver
Vispa ägg och socker välfigt fluffigt, sikta i mjöl och bakpulver, vänd med en slickepott och vänd till sist ner mjölken.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och baka av botten i 250 grader i cirka 5min.
Direkt när botten är färdig, stjälp upp den på ett sockrat bakplåtspapper och ta bort pappret som sitter fast på undersidan och låt botten svalna.

Schweizisk maräng:
50g äggvita
110g strocker
Värm socker och äggvita i en skål över ett vattenbad tills att sockerkristallerna har löst upp sig, vispa sedan marängen i en maskin eller med elvisp tills att den är helt kall, det tar ciska 7 min.
Ta nu ut din tårta ur frysen. Skär till lagom breda remsor av rulltårtan och fäst på kanten.
Spritsa valfritt mönster med marängen och använd en brännare för att få fin yta och färg. Dekorera med färska bär och blommor! =)
Lycka till, Kram Emelie