Rustikt surdegsbröd med äpple och valnötter
Hej på er!
Hur kul och intressant är det inte med surdeg?
Börjar man baka med surdeg och läsa på så är det lätt att nörda ner sig totalt! haha
Du måste ha tid och tålamod när det kommer till att baka med surdeg.
I och med att mycket av smaken utvecklas under lång jästid så är att jäsa över natt att rekomendera men det går även att gå en lite kortare väg.
Jag har här bakat ett fantastiskt gott surdegsbröd på durumsur som jag sedan tillsätter rågmjöl, vetemjöl, äppelmos, en yttipyttiliten knutta jäst (vi snackar alltså 1g ish) ev lite vatten samt valnötter och salt.
Här har ni det, Rustikt surdegsbröd med äpple och valnötter:

Brödet har sin syra från surdegen, mustighet från rågen och den lite mörkare bakta skorpan, söttman från äppemoset samt crunchet från de rostade valnötterna, sååå gott!
Ett tips! Om du inte har någon surdeg hemma, fråga på ditt lokala bageri så har de garanterat den mängd du behöver. Ta det du behöver och mata på den med vatten och mjöl till våffelsmet konsistens så har du surdegsgrund till fler gånger!
Till 4 små limpor eller 2 större beöver du:
DAG 1.
100g Durumsurdegsgrund (din surged som du har hemma)
350g vatten
100g rågmjöl
200g vetemjöl special alt Manitoba cream
Blanda samtliga ingridienser i en skål, när allt är väl blandat utan klumpar, täck skålen med ett lock eller en plast och låt stå på köksbänken över natten.
DAG 2.
Surdegen i skålen från igår
Äppelmoset
650g vetemjöl special eller Manitoba cream
20g salt
2dl rostade lätt krossade valnötter
1g jäst (kan uteslutas helt men räkna med längre jästid då)
Kör ner surdeg,jäst äppelmos och mjöl i en degblandare och kör degen i 8 min.
Börja att köra degen 5 min på lägsta hastigeten och öka sedan hastigheten i 3 min till.
Degen skall vara ganska så lös, mycket lösare än en "vanlig" bröddeg.
Tillsätt saltet och kör ytterligare 4 min.
Tillsätt sist valnötterna och blanda i 1 min eller tills att nötterna har gått in någorlunda bra i degen.
Lägg över degen i en oljad plastback.
När degen har jäst i 60min, vik då in degens kanter in till mitten och seedn "flippa över" degen så att ovansidan hamnar ner i botten på bunken.
Effter ytterligare 30 min gör du likadant och håller på så en gång i halvtimman fram tills att degen har jäst till minst dubbel storlek, det brukar ta minst 2-4 timmar beroende på hur varmt du har hemma.
Sätt ugnen på 275 grader, om du har en baksten så lägg i den i ugnen och dra sedan på värmen så värms den upp sakta men säkert.
Sätt även in en plåt längst ner i ugnen.
Näe du tycker att din deg har jäst färdigt vänder du upp degen på ett mjölat bakbord.
Dela degen i 2 eller 4 beroende på vilken storlek du vill ha på dina limpor och lägg limporna på ett bakplåtspapper.
Sätt in limporna i ugnen, lägg in några isbitar på den tomma plåten som du satte längst ner, de tillför ånga vilket ger bröden en liten extra skjus uppåt i volym.
Sänk temperaturen till 250 grader.
Öppna luckan och vädra ur ångan efter 15-20 min.
Låt limporna aka totalt cirka 30-40 min.
För att veta om en surdegslima är färdig så knackar man i otten på limpan och om det låter ihåligt så är det färdigt eller så använder du dig av en termometer och då skall den visa 98 grader.
En liten sak att tänka på är att skär ALDRIG i ett varmt bröd. All fukt som finns i brödet kommer då att ånga ur vilket ger ett torrare bröd så ha tålamod och vänta tills att brödet r svalt! =D
Lycka till, Kram Emelie